Thuiswerken: hoe bereikbaar ben je?

  • watch_later 06 mrt. 2023
  • watch_later Aangepast 06 mrt. 2023
Thuiswerken hoe bereikbaar ben je

Wanneer mogen collega’s jou bellen? Is het oké als je om tien uur ’s avonds nog appjes krijgt? En kun je ziek thuis zijn, en toch een beetje werken? Nu we vaker vanuit huis werken, vervaagt de grens tussen werk en privé. Dat levert meer vrijheid op, maar veel mensen hebben ook het gevoel altijd maar ‘aan’ te staan. Waar trek je de grens? En hóe doe je dat? 5 handige tips!

Wees eerlijk tegen jezelf

Het begint met goed naar jezelf kijken. Heb je behoefte aan een duidelijke scheidslijn tussen werk en privé? Of vind je het prima als het een beetje door elkaar loopt? In het eerste geval kan een goed werkschema helpen. Heb je huisgenoten – lees: kinderen – die je schema in de war kunnen sturen? Probeer dan zo veel mogelijk gedaan te krijgen op momenten dat de huisgenoten er níet zijn. En maak duidelijke afspraken met je gezin over wanneer je wel en niet beschikbaar bent. Wees niet al te streng voor jezelf. Het leven is niet in te delen in blokken. Bedenk ook wanneer je piekmomenten zijn. Sommige mensen werken het beste als de eerste haan nog moet kraaien. Anderen zijn juist extra productief in de avond. Of gewoon overdag. Zie ook onze blog Ochtendmens of avondmens? Weg met de 9-tot 5-cultuur!

Maak goede afspraken over bereikbaarheid

Het is fantastisch dat de technologie ons de mogelijkheid biedt om ons werk in te richten op een manier die we prettig vinden. Om dat ook in alle gezamenlijkheid goed te laten verlopen – je werkt bijna nooit alleen – is het meer dan ooit belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar over bereikbaarheid. In hoeverre werken jullie asynchroon en maakt het niet uit wanneer een collega reageert? Op welke momenten vinden jullie het belangrijk dat collega’s bereikbaar zijn? En ook andersom: wanneer mag iedereen níet bereikbaar zijn? Zijn dat vaste tijdstippen? Of kunnen jullie dit flexibel inrichten per persoon? Wat vinden jullie van elkaar appen in de avond? Als je samenwerkt via Trello, Basecamp of Slack kun je je vragen en opmerkingen ook daar achter laten. Dat is minder ‘opdringerig’ dan een appje. Hetzelfde geldt voor e-mail. Spreek je eerlijk uit en probeer elkaar zo veel mogelijk tegemoet te komen in elkaars behoeften.

Zet je agenda open

Een manier om je collega’s te laten weten of je wel of niet bereikbaar bent, is om dit expliciet aan te geven in je agenda en deze open te stellen. Het kan een van de afspraken zijn die jullie maken: check eerst elkaars agenda om te zien of je elkaar kunt bellen of appen.

Zet meldingen uit (als je dat prettig vindt)

Heb je moeite met het loslaten van je werk op momenten dat je vrij bent? Zet dan alle meldingen uit op je laptop en je telefoon. Zorg er ook voor dat je collega’s dit weten: dat je buiten werktijd niet bereikbaar bent, tenzij jullie iets anders afspreken. Dat is helemaal niet gek om te doen. Het geeft je de tijd om op andere dingen te focussen of gewoon lekker te lummelen. Gezien het hoge aantal medewerkers met burnoutklachten is het zelfs heel gezond om dit te doen! Vind je al die meldingen geen probleem? Dan laat je ze lekker aanstaan. Iedereen is hier anders in. Wees er vooral duidelijk over.

Ziek is ziek

Wie veel thuis werkt, herkent zich misschien hierin: je voelt je niet zo lekker, maar ook weer niet zó ziek dat je bibberend onder een dekentje moet gaan liggen. Als je naar kantoor was gegaan, dan was je waarschijnlijk voldoende afgeleid geweest om de dag door te komen. Maar thuis, tja, daar ziet die bank er wel heel verleidelijk uit! Wanneer meld je je ziek? Dat is wat ons betreft vrij simpel: dat bepaal je zelf. Maar wees ook hier vooral duidelijk voor jezelf en voor anderen. Als je ziek bent, dan ben je ziek. Punt. Ga dan ook niet werken, maar richt je op beter worden. Voel je je een beetje slapjes, maar goed genoeg om wel te werken? Zie het dan als een werkdag. Doe het wat rustiger aan, bouw extra pauzes in, hou lekker je fijne sloffen aan, maar doe verder gewoon je werk. Niemand werkt elke dag op de top van zijn of haar kunnen. De ene dag ben je fitter dan de andere. Dat is prima. Dat is het leven.

Het thema van bereikbaarheid is veel belangrijker geworden nu we meer hybride samenwerken. Blijf erover praten met elkaar, maak afspraken, hou elkaar eraan en pas de afspraken aan als blijkt dat ze toch niet zo goed werken. Hybride werken is experimenteren: samen ervaren wat wel en niet werkt. En als het wél werkt, dan werkt het fantastisch.  

Ga geen dilemma meer uit de weg

Stop met onuitgesproken verwachtingen. Dat zorgt voor onnodige irritaties in het team. Meer dilemma's op tafel en er afspraken over maken? Speel met jouw team ons kaartspel TeamBOOST. Draai er niet omheen maar los het samen op.

Background shape
Background shape
Bestel vandaag nog het kaartspel arrow_forward done Je hebt het spel in een mum van tijd in huis!

Ook aan de slag met eigentijds werken?

Bel of mail ons gerust! 
Of kom een keer op de koffie voor een vrijblijvend adviesgesprek op één van onze locaties in Amersfoort of Utrecht. Digitaal afspreken kan natuurlijk ook, lekker eigentijds.