5 tips om nieuwe collega's te laten landen bij hybride werken

  • watch_later 06 mrt. 2023
  • fiber_manual_records
  • watch_later Aangepast 06 mrt. 2023
Samen onboarden

Een kantoor vol jonge en nieuwe collega’s, terwijl de ervaren garde vanuit huis werkt. Herkenbaar? Het is een punt waar veel organisaties mee worstelen: je wilt flexibel zijn in het hybride werken, maar je ziet ook dat nieuwe collega’s moeite hebben om de weg te vinden. Hoe kunnen nieuwe collega’s leren van ervaren collega’s? En hoe krijgen ze binding met de organisatie, als ze steeds in een halfleeg kantoor zitten? Met deze 5 tips kom je een heel eind.

Maak goede afspraken over hybride werken in de introductieperiode

Als er een nieuwe collega komt, dan is dat natuurlijk al lang bekend vóórdat deze er is. Dat geeft je team mooi de tijd om af te spreken hoe jullie gezamenlijk de inwerkperiode van deze persoon zo flexibel mogelijk gaan laten verlopen. Ga er even samen voor zitten! Ook voor sollicitanten is het fijn als ze tijdens de sollicitatieprocedure al te horen krijgen hoe zij zullen worden opgevangen als ze in jouw team aan de slag gaan. Hetzelfde geldt voor hybride werken: welke afspraken gelden daarover in je team? Dit soort informatie is heel belangrijk voor sollicitanten. Het kan zelfs bepalen of ze wel of geen interesse hebben in de baan. Zorg ervoor dat je dit allemaal op een rijtje hebt. Andersom is het ook handig om in de sollicitatierondes al duidelijk te krijgen wat de beoogde nieuwe collega verwacht van het hybride werken en de introductieperiode. Verwachtingsmanagement is het halve werk!

Stel een buddy aan

Een buddysysteem heeft al zijn nut al vaak bewezen. Eén specifieke collega wordt het hoofdaanspreekpunt voor de nieuwkomer. Als buddy zorg je er niet alleen voor dat je nieuwe collega weet hoe de printer werkt, maar hou je ook in de gaten tegen welke problemen hij of zij aanloopt. Spreek af om een keer per week samen te gaan wandelen om de week door te nemen. Loopt alles goed? Wat kan er beter? En hoe lossen jullie dat op? Een buddy is een vraagbaak en een vangnet in één. Kies daarom een buddy die qua persoonlijkheid goed past bij de nieuwe collega.

Maak je team verantwoordelijk

Een buddy kan niet in zijn of haar eentje de nieuwe collega opvangen en opnemen in de organisatie. Dat is een verantwoordelijkheid van het hele team. Als manager kun je hier een beroep op doen. Stel vragen aan je teamleden als ‘Wat ga jij doen om de verbinding met ‘nieuwe collega X’ in stand te houden?’ En: ‘Hoe zorg jij dat hij of zij voldoende meekrijgt van de cultuur? Je zet hiermee aan tot persoonlijk leiderschap. In het geval van de locatie waar mensen werken, kan dit betekenen dat je elkaar afwisselt met naar kantoor komen. Maar het kan ook betekenen dat je op een ándere manier het contact aanhaalt met de nieuwe collega. Dat hoeft echt niet per se op kantoor. Andersom mogen de nieuwkomers ook een beroep doen op anderen. Ze hebben hier zelf ook een verantwoordelijkheid in. Maar maak het ze vooral makkelijk in die beginperiode.

Kijk in elkaars agenda

Een nieuwe collega kan veel leren van allerhande meetings en sessies. Oók als het niet direct zijn of haar werk betreft. Kijk aan het begin van de maand welke bijeenkomsten interessant kunnen zijn voor de nieuwkomer en laat hem of haar uitnodigen. Stel de nieuwe collega voor in de sessie (online of offline). Zo leert hij of zij meteen nieuwe mensen kennen, en andersom. Bovendien krijgt de nieuwe collega zo een brede kijk op wat er speelt in de organisatie.

Organiseer veel sociale events

Sociale evenementen zijn extra belangrijk in deze tijden van hybride werken. Het werk lukt allemaal prima op afstand, maar de verbinding met elkaar houden is wat lastiger. Dat geldt nog eens dubbel voor de nieuwe collega’s, die nog geen band hebben opgebouwd met de rest van het team en de organisatie. Plan dus regelmatig iets in, waarbij het team lijfelijk aanwezig is. Dat kan iets leerzaams zijn op kantoor, maar ook gewoon een fijne lunch, een pubquiz of een wandeling op een andere locatie. Je mensen zijn de basis van je organisatie. Zorg dat ze het leúk vinden om voor je te werken. Verras ze, verblijdt ze, maak het mooi!

Ga geen dilemma meer uit de weg

Stop met onuitgesproken verwachtingen. Dat zorgt voor onnodige irritaties in het team. Meer dilemma's op tafel en er afspraken over maken? Speel met jouw team ons kaartspel TeamBOOST. Draai er niet omheen maar los het samen op.

Background shape
Background shape
Bestel vandaag nog het kaartspel arrow_forward done Je hebt het spel in een mum van tijd in huis!

Ook aan de slag met eigentijds werken?

Bel of mail ons gerust! 
Of kom een keer op de koffie voor een vrijblijvend adviesgesprek op ons
kantoor in Utrecht. Digitaal afspreken kan natuurlijk ook, lekker eigentijds.