Wat is een normale kantoordag?

  • watch_later 20 apr. 2022
  • watch_later Aangepast 03 dec. 2023
  • Door Joyce Datema
BOOSTchamps poppetje drinkt een cocktail

Vorige week las ik de column.

Joyce Datema over haar werkdag van 5 tot 9

Vorige week las ik de column ‘Lekker ouderwets werken van 9 tot 5’ van Ben Tiggelaar, die begin april in het NRC stond. Hierin constateert Tiggelaar dat mensen sinds ze thuis werken meer uren zijn gaan draaien dan op de traditionele kantoordagen. Terecht pleit hij ervoor dat mensen hun werk-privé-balans goed in de gaten moeten houden. Zelf kiest hij ervoor om ‘weer ouderwets’ van 9 tot 5 te gaan werken. Door zijn column ging in nadenken over mijn eigen werkritme. Dat ligt totaal niet tussen 9 tot 5, maar eerder tussen 5 en 9. En daar draai ik heel lekker op! 5.00 uur is voor mij een toptijd om mijn werkdag te beginnen. Man en 4 kinderen nog in een diepe rust. De vroege uurtjes besteed ik aan het denk-/doe- en schrijfwerk. Ik maak enorme meters. ‘If you win the morning you win the day’ is mijn motto. Althans, zo werkt dat voor mij.

Op elkaar afgestemd

Mijn BOOSTchamps kompaan Kiki floreert juist in de avond. Ondanks de verschillen in ritme werken we samen aan onze business en producten. Onze ritmes zijn deels anders maar aan onze rituelen houden we vast. Zo is woensdag onze vaste samenwerkdag. Bij onze daily huddle aan het begin van de week kijken we naar onze weekdoelen en resultaten. Lenen de acties zich ervoor om ze elk op een andere locatie te doen? Wat is er nodig om het resultaat te bereiken? Of zien we een reden om elkaar live te ontmoeten? We gaan spaarzaam om met de reiskilometers die we maken, maar als we het doen, halen we er het maximale uit! Dat betekent dat we soms samen op een plek werken die je niet direct aan een kantoor doet denken. Héérlijk toch? Een app als Braintoss helpt dingen al wandelend vastleggen. Deze zet gesproken woord om in tekst en stuurt de opbrengst via mail of krijgt automatisch een plek in onze favoriete samenwerktool Trello.

Ons gezamenlijke werkbord in de Trello tool leent zich uitstekend voor het verfijnen van onze acties. Het geeft ons realtime inzicht in waar we samen op afstand aan werken en hoe onze resultaten er precies uit gaan zien (definition of done).

Werk & privé in balans

Als je samen een cadans gevonden hebt, kun je ook kijken wat je met je team thuis (partner, kinderen ) kunt afspreken. Ja, het vroege beginnen en het op een andere manier met mijn werktijd omgaan zorgt ervoor dat ik soms aan de randen van de dag nog dat laatste mailtje beantwoord. Ik heb in de middag dan wel een fijne wandeling met een vriendin gemaakt en met mijn zoon naar zijn planning gekeken. Dat lijken we te vergeten omdat we puur naar de traditionele begin- en eindtijd van onze werkdag kijken: van 9 tot 5. Valt het daarbuiten? Dan lijken we te hard en te veel te werken. Ik ben regelmatig voor gek verklaard dat ik al om 5.00 uur achter mijn laptop zit .

Wat kun jij voor het team betekenen?

Laatst sprak ik met gedragspsycholoog Kilian Wawoe. Hij stelt dat in ons werk niet het individu centraal staat, maar dat we moeten kijken naar hoe wij als groep functioneren. Stel jezelf de vraag: wat kun jij voor het team betekenen? Kijk samen met je team naar wat er nodig is. Voor welke dingen wil je elkaar live ontmoeten (in een kantoor of hub dichtbij). Wat werkt juist prima online? Zo maak je gebruik van ‘The best of both worlds’ en krijgt het hybride werken vorm.

Afspraken & rituelen

Maak afspraken wanneer je waar bent en wat je er doet. Zorg thuis en met je team voor vaste rituelen. Deze helpen je de werktijd af te bakenen en je privé- en werkbalans te vinden. Ben Tiggelaar doet hiervoor hele bruikbare suggesties,

Doe wat bij jou past en waarmee jij van waarde bent voor je team.
Het op elkaar afstemmen is onderdeel van het hybride werkplan. Kun je daar wat hulp bij gebruiken? De BOOSTchamps helpen je graag! We hebben een passende én leuke werkvorm waarmee we teamleiders en teams helpen met het maken van zo’n aanpak. Wil je daar meer over weten? Bel of mail ons gerust! Wil je weten hoe? Zie ons aanbod.

Maak een vliegende start met hybride werken

Weet je niet waar te beginnen? Wij wel! Onder het genot van een online kopje koffie denken we graag met je mee. Een gratis advies hoe je verder kunt.

Background shape
Background shape
done Hierna kun je zelf verder. Liever met onze hulp erbij? Dat kan ook!

Vernieuw en ontdek voor meer plezier, ruimte en succes

Bel of mail ons gerust! 
Of kom een keer op de koffie v op één van onze locaties in Amersfoort of Utrecht. Digitaal afspreken kan natuurlijk ook!