‘Blijf onverstoorbaar!’

  • watch_later 13 jan. 2022
  • watch_later Aangepast 08 mrt. 2023
Beeld van Joop Munsterman

Joop Munsterman, Founder van The Energy Combination.

Inhoudsopgave
  • In tijden van crisis moet je versnellen
In 2020 en 2021 interviewden we verschillende ondernemers over de drempels die ze moesten overwinnen vanwege de vele lockdowns. Welke kansen zagen zij? Hoe ontwikkelden ze zich in positieve zin? Er valt veel te leren van hun flexibele houding en durf om te veranderen.

Joop Munsterman Founder The Energy Combination, Founder SepaGreen en versneller voor startups en scale-ups

In tijden van crisis moet je versnellen

In deze blog hebben we het grote genoegen oud CEO van Wegener en voormalig voorzitter FC Twente Joop Munsterman te bevragen. Na zijn vertrek bij FC Twente, stampte Joop SepaGreen uit de grond, een succesvolle duurzame energieleverancier. Joops meest recente daad van ondernemerschap is de oprichting van The Energy Combination (TEC), een vooruitstrevende startup die alle vormen van duurzame energieoplossingen aanbiedt. Van warmtepompen en windturbines tot energieopslag.

Daarnaast helpt Joop startups, adviseert hij ondernemers en is hij veelgevraagd spreker.

 

Wat brengt de lockdown voor jou persoonlijk te weeg?
Deze periode geeft mij ruimte. Ik blijf gewoon om 7 uur opstaan en in plaats van dat ik in de auto stap, begin ik de dag met 30-40 km op de fiets. Het is zo belangrijk fit te blijven. Ik heb heel lang 16 uur per dag gewerkt. En ook toen ging ik altijd op maandag, woensdag en vrijdag naar de sportschool. En nu met die extra boost op de fiets merk ik dat er echt iets gebeurt! Ik heb nog veel meer denkruimte.

 

Wat is er in jouw business veranderd sinds de coronamaatregelen?
Wat betreft de duurzaamheidstak, hiervoor geldt hetzelfde als in de bouw. Er wordt veel uitgesteld. Onze business loopt gematigd door. Maar we zijn alles behalve somber: TEC is een startup en daar is deze rust welkom. Meestal loop je jezelf voorbij in de 1e fase van zo’n bedrijf. Deze tijd geeft je toch de rust om breder te kijken. Voorheen richtten we ons alleen op utiliteit en MKB. Door de relatieve rust hebben we nu voor consumenten een prachtig aanbod ontwikkeld:

Onze klanten kunnen nu een warmtepomp en zonnepanelen aanschaffen voor bijvoorbeeld €100,00 per maand en wij zorgen dat zij subsidie voor de pomp krijgen en de btw retour voor de zonnepanelen zodat zij de 1e twee jaren niets betalen en ook geen gasrekening meer hebben. Kortom: wij ontzorgen hen volledig. Dat betekent dat particulieren niets hoeven te investeren.

Overigens hebben we nu ook zo’n model voor het MKB ontwikkeld!

 

Wat betekent dat voor hoe jouw dagen eruitzien?
De mensen met wie ik werk, die anders strategisch en operationeel druk zijn hebben nu meer tijd om met mij te sparren en na te denken over de stip op de horizon. Daarbij krijg ik veel meer marktinformatie. Dat is een verrijking om het bedrijf op koers te houden waarbij ik er altijd van uit ga dat elk bedrijfsonderdeel haar eigen visie, strategie en operationele verantwoordelijkheid moet realiseren passend binnen het geheel van de onderneming. Het succes volgt dan vanzelf.

Überhaupt lijkt dit een tijd van bezinning. Er kunnen blijkbaar heel veel dingen anders. Kijk naar de enorme afname van mensen die op een doktersspreekuur komen: dat zijn er 100.000 minder. Een enorme besparing! Ons nieuwe concept voor de particuliere markt kwam ook voort uit bezinning.

 

Heb je tips voor andere ondernemers?
Echt tips, nou nee. Ik vind zoiets eigenlijk ook wat aanmatigend.

  • Zoek voordeel uit het nadeel dat je ondervindt. Stel jezelf de vraag ‘Hoe kan ik hier voordelig uitkomen’ wees niet apathisch en onderneem dan iets in deze tijd: wellicht iets contrairs dat haaks staat op deze tijd: misschien iets minder veilig maar ja: ‘ als je niet wilt vallen, moet je op de grond gaan liggen’.
  • Denk lange termijn. Jouw strategie staat vast, wees onverstoorbaar. Laat je niet gek maken. Versnel, trek je plannen naar voren maar blijf vanuit je visie, strategie en operationeel plan werken. In tijden van crisis moet je versnellen!

The Energy Combination

Sepagreen

Maak een vliegende start met hybride werken

Weet je niet waar te beginnen? Wij wel! Onder het genot van een online kopje koffie denken we graag met je mee. Een gratis advies hoe je verder kunt.

Background shape
Background shape
done Hierna kun je zelf verder. Liever met onze hulp erbij? Dat kan ook!

Vernieuw en ontdek voor meer plezier, ruimte en succes

Bel of mail ons gerust! 
Of kom een keer op de koffie v op één van onze locaties in Amersfoort of Utrecht. Digitaal afspreken kan natuurlijk ook!