Hybride Werken

Wat is dat nu eigenlijk, hybride werken? En waarom zouden we dat willen? Het antwoord op de laatste vraag is vrij eenvoudig: omdat hybride werken veel meer voordelen biedt dan altijd maar op kantoor zitten. Veel werkgevers hebben dat inmiddels al door, en de coronapandemie heeft ons laten zien dat samenwerken op afstand heel goed mogelijk is. Hybride werken combineert de voordelen van het thuiswerken met de voordelen van het op kantoor werken.

Flexibel werken
Wat als je werknemers zelf kunnen bepalen waar ze werken? Dat ze thuis werken of in hun favoriete koffiebar op dagen waarop ze even willen doortikken en dat ze naar kantoor komen voor meetings of om intensief samen te werken. Dát is hybride werken. Dan kunnen ze ongestoord doorwerken aan hun taken, maar ze hebben ook nog het contact met hun collega’s, dat de meeste zo gemist hebben tijdens de lockdowns. Ja, zélfs die ene collega met zijn oersaaie verhalen over boomkevers!

63% van de Nederlanders wil na de pandemie de mogelijkheid houden om op afstand te werken (Work Trend Index Rapport, Microsoft, maart 2021). Wereldwijd is dat zelfs 73%. En dat is best logisch, want met deze manier van werken ervaren werknemers veel meer vrijheid. De gewonnen reistijd kunnen ze bijvoorbeeld besteden aan hun gitaarlessen of een potje voetbal met hun kinderen. Ochtendmensen kunnen vroeger beginnen en nachtbrakers langer in bed blijven en hun werk verplaatsen naar hun productievere uren. Werken op afstand is ideaal voor asynchroon werken.

Efficiënt én duurzaam
Behalve gelukkigere werknemers heeft hybride werken nog veel meer voordelen. Omdat er minder mensen tegelijk op kantoor zijn, heb je letterlijk minder ruimte nodig. Een deel van de bureaus kan naar de kringloop en het gebouw waarin je zit, kun je wellicht delen of omruilen voor een kleiner pand. Dat scheelt weer een boel huur. Verder is deze manier van werken dé oplossing voor het fileprobleem. Mensen hoeven veel minder te reizen en zeker niet op hetzelfde moment. Minder reizen is minder CO2-uitstoot. En het geeft je werknemers de kans om wat verder van kantoor te gaan wonen. Wat gezien de huizenmarkt op dit moment bijna noodzakelijk is geworden.

Belangrijke taak voor leidinggevenden
De omslag naar hybride werken heeft grote gevolgen voor de manier waarop jouw team of organisatie samenwerkt. Want die werkvloer is straks overal. Hoe blijf je dan goed met elkaar in verbinding op een manier die niet alleen constructief, maar ook plezierig is voor iedereen? Hier ligt een belangrijke taak voor leidinggevenden: hoe ga je dit organiseren? Welke digitale tools kies je om de samenwerking te ondersteunen, wanneer komt wie naar kantoor (en waarom), hoe ga je om met de schaarse ruimte? Ook het zicht houden op het welbevinden van je werknemers zal op een andere manier moeten. Hoe voorkom je digitale uitputting? Zijn mensen bezig met de taken waar ze goed in zijn én waar ze blij van worden? Hoe blijf je mensen echt zíen als er meer op afstand wordt gewerkt?

Wat kunnen de BOOSTchamps doen?
De BOOSTchamps helpen organisaties bij de transformatie naar een hybride werkcultuur. We hebben een divers aanbod voor managers en teams hiervoor.

Bekijk onze programma's!