Eigentijds werken

een must voor elke eigentijdse organisatie!

Een absolute no regret: investeren in goede hybride of remote samenwerking. Het zorgt voor hogere productiviteit, lagere kosten, meer werkplezier en beter toegang tot – en het slimmer benutten van – talent. Effectief remote leiderschap is daarbij de voorwaardelijke sleutel tot succes. Blijf eigentijds!

 

Wat ís hybride werken?

Hybride werken verwijst naar een werkvorm waarbij medewerkers deels vanuit huis of ergens anders en deels op kantoor werken. Het combineert de voordelen van remote werken, zoals flexibiliteit en minder reistijd, met die van werken op kantoor, zoals samenwerking en sociale interactie. Hieronder lees je meer over de voordelen!

 

Ben wendbaar en crisisbestendig

Met remote werken zijn organisaties minder afhankelijkheid van locatie. Uit een onderzoek van McKinsey uit 2022 blijkt dat 70% van de organisaties remote werken blijvend wil faciliteren. Dit komt omdat remote werken organisaties meer flexibiliteit biedt bij het omgaan met onverwachte gebeurtenissen zoals een pandemie of natuurramp.

 

Bespaar 11k per werknemer per jaar

Uit een onderzoek van Global Workplace Analytics uit 2021 blijkt dat werkgevers tot wel $11.000 per jaar per werknemer kunnen besparen door remote werken te faciliteren. Omdat er minder mensen tegelijk op kantoor zijn, heb je letterlijk minder ruimte nodig. Een deel van de bureaus kan naar de kringloop en het gebouw waarin je zit, kun je wellicht delen of omruilen voor een kleiner pand. Dat scheelt weer een boel huur. Ook bespaar je op reiskosten en andere overheadkosten.

 

Verbeter werknemerservaring

Volgens een onderzoek van Gallup uit 2021 geeft 51% van de werknemers aan dat ze graag remote willen blijven werken, zelfs nu de pandemie voorbij is. Dit toont aan dat remote werken kan leiden tot meer tevredenheid, betrokkenheid en loyaliteit van werknemers.

 

Verhoog de productiviteit

Volgens een onderzoek van Harvard Business Review uit 2021 is de productiviteit van werknemers die remote werken met gemiddeld 4,4% toegenomen. Dit komt voornamelijk door minder onderbrekingen en afleidingen tijdens het werk.

 

Blijf een aantrekkelijke werkgever

Vergroot toegang tot talent: Onderzoek van Gartner uit 2021 laat zien dat  remote werken de pool van potentiële kandidaten vergroot met 10 keer het aantal werknemers dat een organisatie normaal gesproken binnen een straal van 75 km zou kunnen werven. Dit komt omdat remote werken de noodzaak van fysieke nabijheid tussen werkgever en werknemer wegneemt.

 

Doe duurzaam

Remote werken is dé oplossing voor het fileprobleem. Mensen hoeven veel minder te reizen en zeker niet op hetzelfde moment. Minder reizen is minder CO2-uitstoot. Onderzoek uitgevoerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2021 laat zien dat één dag thuiswerken per week leidt tot een vermindering van ongeveer 0,1-0,2 megaton CO2-uitstoot per jaar in Nederland, wat neerkomt op ongeveer 0,2-0,4% van de totale CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer in Nederland. Bovendien ervaren medewerkers minder stress als ze niet hoeven te reizen.

 

Belangrijke taak voor leidinggevenden

De omslag naar hybride werken heeft grote gevolgen voor de manier waarop jouw team of organisatie samenwerkt. Want die werkvloer is overal. Hoe blijf je dan goed met elkaar in verbinding op een manier die niet alleen constructief, maar ook plezierig is voor iedereen? Hier ligt een belangrijke taak voor leidinggevenden: hoe ga je dit organiseren? Welke digitale tools kies je om de samenwerking te ondersteunen, wanneer komt wie naar kantoor (en waarom), hoe ga je om met de schaarse ruimte? Ook het zicht houden op het welbevinden van je werknemers zal op een andere manier moeten. Hoe voorkom je digitale uitputting? Zijn mensen bezig met de taken waar ze goed in zijn én waar ze blij van worden? Hoe blijf je mensen echt zíen als er meer op afstand wordt gewerkt?

 

Profiteert jouw organisatie al van de kansen van hybride werken?

Er zijn allerlei niveaus van hybride werken. Daar is geen goed of fout in. Het gaat erom welke manier van werken het beste past bij je organisatie of je team. En wat je belangrijk vindt: Ga je voor gelukkige werknemers, maximale productiviteit, efficiëntie (kostenbesparing) of duurzaamheid? Of wil je op al die aspecten verbeteringen doorvoeren? In onderstaand groeimodel voor hybride werken zie je welke stappen je kunt nemen op de verschillende onderdelen in de richting van een organisatie waarin hybride werken volledig is ingebed.

 

Poster met 12 tips 

We hebben een handige poster die je op elk gewenst formaat kan afdrukken en/of digitaal delen. Op deze poster staan 12 tips om hybride samen te werken met een remote of hybride team.

Aanvragen poster hybride sessies

* indicates required
Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je weten waar jouw organisatie op dit moment staat?

Doe de Hybride Check! 

 

 

Dit zeggen onze klanten

Ria Hoogervorst Ria Hoogervorst Manager Hybride Werken Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De BOOSTchamps hebben mij geholpen bij het inrichten van de communicatie over hybride werken binnen het departement, terwijl de verschillende organisatieonderdelen allemaal hun eigen accenten willen leggen. Met onder meer de introductie van tools als Trello en Padlet als vormen van asynchroon samenwerken en het opzetten van een interne community hebben zij bijgedragen aan het resultaat waar ik trots op ben. De kennis van de BOOSTchamps over hybride werken, hun complementaire kwaliteiten en de drive en het tempo waarin ze werken vind ik sterk aan ze. Het was fijn samenwerken.

René Keijzer René Keijzer Hoofd Facilitair Management bij DCMR Milieudienst Rijnmond

Afgelopen maandag zaten 50 managers van de DCMR milieudienst druk in gesprek met elkaar over het hybride werken. Hoe geef je nu leiding in een hybride werkomgeving? Het gesprek werd ondersteund door een handig kaartspel van BOOSTchamps. Het kaartspel bevat allerlei dilemma’s en vragen over samenwerking, persoonlijk leiderschap, management, faciliteiten en werkcultuur. Veel managers herkenden de dilemma’s van collega’s en er werd dan ook in een prettige sfeer gediscussieerd.

Background shape

Ook aan de slag met eigentijds werken?

Bel of mail ons gerust! 
Of kom een keer op de koffie voor een vrijblijvend adviesgesprek op één van onze locaties in Amersfoort of Utrecht. Digitaal afspreken kan natuurlijk ook, lekker eigentijds.