Ben jij een segmenteerder of een integreerder

Er komt best wat bij kijken, bij dat werken op afstand. Hoe kan het nou dat het voor de één een zware beproeving is, terwijl de ander zich ogenschijnlijk soepel door de dag beweegt?
Zonder verlies van productiviteit (integendeel) en zonder in te boeten op humeur. Een deel van het antwoord hierop schuilt in welk type persoon je bent: segmenteerder of integreerder.

Set van afspraken
Als we straks weer gedeeltelijk naar kantoor gaan, moeten teams een nieuwe manier van samenwerken vinden. Want het is voor de meeste organisaties uitdrukkelijk niet de bedoeling dat iedereen weer alle werkdagen op locatie is. En samen zo’n hybride werkaanpak smeden, is geen eenvoudige opgave. Want wat is het belangrijkste als je tot die set van afspraken wilt komen? De regels van de organisatie, de specifieke eisen aan het werk, de privé-situatie van een individu, zijn of haar rol/functie in het team?
Of wegen persoonlijkheidskenmerken het zwaarst?
Zo is de wereld van online en hybride werken volgens de socioloog Tanja van der Lippe in haar boek ‘Waar Blijft Mijn Tijd’ verdeeld in twee menstypen: de segmenteerders en de integreerders.

De segmenteerder heeft het nodig een duidelijk onderscheid te maken tussen alles wat werkgerelateerd is en vrije tijd. Traditioneel gebeurde dat in de reistijd tussen huis en kantoor. De segmenteerder heeft een sterke behoefte regelmatig ook echt ‘uit’ te staan en laat telefoon, mails en socials dan volledig voor wat ze zijn. Met online thuiswerken viel voor de meesten het onderscheid tussen werk en privé weg. De keukentafel doet niet langer alleen dienst als huiselijke ontmoetingsplek, maar dient ook als kantoor. En dat valt de segmenteerder zwaar.

De integreerder is partner, vriendin, moeder en mantelzorger tegelijk en combineert dat net zo makkelijk met werk. ‘s Avonds nog éven de mails beantwoorden. Of tijdens de vakantie een ochtend afzonderen om tóch online deel te nemen aan die belangrijke bespreking, is geen issue. Integreerders maken net zo min een probleem van onder de standaard werktijd de afspraak bij de kapper te boeken of boodschappen te doen. Luister ook naar het interview in Met het Oog op Morgen.

Tijd- en locatieonafhankelijk
Het team van de BOOSTchamps bestaat uit volbloed integreerders. Er is geen oord waar we zonder onze laptop, draadloze oortjes of noicecancelling headset naartoe reizen. (Deze blog zag ook bij de kapper het levenslicht). Juist uit de mix van het nuttige en het aangename halen we allebei veel voldoening. Tijd- en locatieonafhankelijk werken was ons al lang voor de lockdown op het lijf geschreven.

En er is hier geen goed en fout hè. Van jezelf weten hoe jij gebakken bent in het online werkendomein, kan héél behulpzaam zijn als je straks met jouw team naar een vorm overstapt van samen hybride werken.

Wil je hulp bij het smeden van een hybride werkplan met jouw team? De BOOSTchamps hebben diverse programma’s om werkgevers en werknemers te ondersteunen. Neem gerust contact met ons op!