Eigentijds werken

Wat is dat nu eigenlijk, hybride werken? En waarom zouden we dat willen? Het antwoord op de laatste vraag is vrij eenvoudig: omdat hybride werken veel meer voordelen biedt dan altijd maar op kantoor zitten. Veel werkgevers hebben dat inmiddels al door, en de coronapandemie heeft ons laten zien dat samenwerken op afstand heel goed mogelijk is. Hybride werken combineert de voordelen van het thuiswerken met de voordelen van het op kantoor werken.

Flexibel werken

Wat als je werknemers zelf kunnen bepalen waar ze werken? Dat ze thuis werken of in hun favoriete koffiebar op dagen waarop ze even willen doortikken en dat ze naar kantoor komen voor meetings of om intensief samen te werken. Dát is hybride werken. Dan kunnen ze ongestoord doorwerken aan hun taken, maar ze hebben ook nog het contact met hun collega’s, dat de meeste zo gemist hebben tijdens de lockdowns. Ja, zélfs die ene collega met zijn oersaaie verhalen over boomkevers!

63% van de Nederlanders wil na de pandemie de mogelijkheid houden om op afstand te werken (Work Trend Index Rapport, Microsoft, maart 2021). Wereldwijd is dat zelfs 73%. En dat is best logisch, want met deze manier van werken ervaren werknemers veel meer vrijheid. De gewonnen reistijd kunnen ze bijvoorbeeld besteden aan hun gitaarlessen of een potje voetbal met hun kinderen. Ochtendmensen kunnen vroeger beginnen en nachtbrakers langer in bed blijven en hun werk verplaatsen naar hun productievere uren. Werken op afstand is ideaal voor asynchroon werken.

Efficiënt én duurzaam

Behalve gelukkigere werknemers heeft hybride werken nog veel meer voordelen. Omdat er minder mensen tegelijk op kantoor zijn, heb je letterlijk minder ruimte nodig. Een deel van de bureaus kan naar de kringloop en het gebouw waarin je zit, kun je wellicht delen of omruilen voor een kleiner pand. Dat scheelt weer een boel huur. Verder is deze manier van werken dé oplossing voor het fileprobleem. Mensen hoeven veel minder te reizen en zeker niet op hetzelfde moment. Minder reizen is minder CO2-uitstoot. En het geeft je werknemers de kans om wat verder van kantoor te gaan wonen. Wat gezien de huizenmarkt op dit moment bijna noodzakelijk is geworden.

Belangrijke taak voor leidinggevenden

De omslag naar hybride werken heeft grote gevolgen voor de manier waarop jouw team of organisatie samenwerkt. Want die werkvloer is straks overal. Hoe blijf je dan goed met elkaar in verbinding op een manier die niet alleen constructief, maar ook plezierig is voor iedereen? Hier ligt een belangrijke taak voor leidinggevenden: hoe ga je dit organiseren? Welke digitale tools kies je om de samenwerking te ondersteunen, wanneer komt wie naar kantoor (en waarom), hoe ga je om met de schaarse ruimte? Ook het zicht houden op het welbevinden van je werknemers zal op een andere manier moeten. Hoe voorkom je digitale uitputting? Zijn mensen bezig met de taken waar ze goed in zijn én waar ze blij van worden? Hoe blijf je mensen echt zíen als er meer op afstand wordt gewerkt?

Profiteert jouw organisatie al van de kansen van hybride werken?

Er zijn allerlei niveaus van hybride werken. Daar is geen goed of fout in. Het gaat erom welke manier van werken het beste past bij je organisatie of je team. En wat je belangrijk vindt: Ga je voor gelukkige werknemers, maximale productiviteit, efficiëntie (kostenbesparing) of duurzaamheid? Of wil je op al die aspecten verbeteringen doorvoeren? In onderstaand groeimodel voor hybride werken zie je welke stappen je kunt nemen op de verschillende onderdelen in de richting van een organisatie waarin hybride werken volledig is ingebed.

Wil je weten waar jouw organisatie op dit moment staat?

Doe de Hybride Check! 

Dit zeggen onze klanten

Ria Hoogervorst Ria Hoogervorst Manager Hybride Werken Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De BOOSTchamps hebben mij geholpen bij het inrichten van de communicatie over hybride werken binnen het departement, terwijl de verschillende organisatieonderdelen allemaal hun eigen accenten willen leggen. Met onder meer de introductie van tools als Trello en Padlet als vormen van asynchroon samenwerken en het opzetten van een interne community hebben zij bijgedragen aan het resultaat waar ik trots op ben. De kennis van de BOOSTchamps over hybride werken, hun complementaire kwaliteiten en de drive en het tempo waarin ze werken vind ik sterk aan ze. Het was fijn samenwerken.

René Keijzer René Keijzer Hoofd Facilitair Management bij DCMR Milieudienst Rijnmond

Afgelopen maandag zaten 50 managers van de DCMR milieudienst druk in gesprek met elkaar over het hybride werken. Hoe geef je nu leiding in een hybride werkomgeving? Het gesprek werd ondersteund door een handig kaartspel van BOOSTchamps. Het kaartspel bevat allerlei dilemma’s en vragen over samenwerking, persoonlijk leiderschap, management, faciliteiten en werkcultuur. Veel managers herkenden de dilemma’s van collega’s en er werd dan ook in een prettige sfeer gediscussieerd.

Background shape

Ook aan de slag met eigentijds werken?

Bel of mail ons gerust! 
Of kom een keer op de koffie voor een vrijblijvend adviesgesprek op ons
kantoor in Utrecht. Digitaal afspreken kan natuurlijk ook, lekker eigentijds.